zanimljivosti o kafi

1. Pastiri su otkrili kafu u Etiopiji oko 800 A.D.

Legenda govori da je u 9. veku, pastir čuvajući svoje koze, primetio da se celo stado čudno ponaša. Sve koze su plesale, nakon što su pojele te neobične bobice. Nakon toga, lokalni monah je pokušao da stavi bobice kafe u svoje piće, i shvatio da ga to drži budnim. Tako počinje priča o kafi.

2. Kafa je druga najtraženija roba na svetu Prema Globalnoj berzi, oko 25 miliona farmera u preko 50 zemalja uključeno je u proizvodnju kafe. Prva najtraženija roba je nafta.

5. Postoje dve vrste zrna kafe: Arabica i Robusta. Sedamdeset odsto zrna kafe je Arabica. Iako je manje popularan, Robusta je nešto gorči i ima dvostruko više kofeina.

6. Većina kafe se proizvodi u Brazilu. Brazil proizvodi 40% svetske kafe.

7. Kafa je izvorno bila hrana. Bobice kafe su mešane sa mastima kako bi se stvorila energetski bogata kuglica za užinu. Takođe je konzumirana kao vino, kada je napravljena od celuloze kafe.

8. Najskuplja kafa na svetu je 600 dolara po kilogramu.

9. Možete popiti previše kafe. Međutim, trebalo bi da pijete preko 100 šoljica, za konzumiranje smrtonosne doze kofeina.

10. Korisnici kafe imaju manji rizik oboljenja od Alchajmerove bolesti. Istraživači su otkrili da stariji pacijenti sa visokim nivoom kofeina u krvi imaju veću verovatnoću da izbegnu Alchajmerovu bolest. Studije su takođe pokazale da kofein ima pozitivne efekte na dijabetes tipa 2, i Parkinsonovu bolest.

11. Kafa ostaje toplije kada joj dodate krem. Kafa sa dodatkom krema se hladi oko 20% sporije od obične crne kafe. Ali kada dodate mleko, on slabi efekte kofeina.

12. Najveća šoljica kafe ikada je pripremljena u julu 2014. godine u Južnoj Koreji. Bila je preko 3.700 galona. Najveća ledena kafa bila je pripremljena u Las Vegasu 2010. godine i bila je 1.500 litara - nije uključen led.

13. Džordž Vašington je izumeo instant kafu.

14. Originalna definicija kafe znači "vino". Originalno ime kafe, qahwah , došlo je iz jemskog termina za vino. U Turskoj se zvala kahveh, dok holanđani nisu iskoristili ime koffie, te dobijamo engleski naziv coffee.

15. Kafa je najefikasnija ako se konzumira između 9:30 i 11:30.

16. U svetu se svakodnevno konzumira blizu 2,25 milijardi šolja kafe.

17.Prva veb kamera kreirana je na Cambridgeu da bi proverila status kafe.

18.Kafa nije istog ukusa kao mirisa, zato što pluća brišu polovinu ukusa.

19.Ako biste vikali 8 godina, 7 meseci i 6 dana, proizveli biste dovoljno energije za zagrevanje jedne šolje kafe.

20.Dve šoljice kafe dnevno mogu smanjiti rizik od ciroze jetre za 43%.